12 lucruri pe care le-am învățat trăind în Niger

1. Morcovii au cel mai bun gust în sezonul uscat. Trebuie să treci prin sezonul fierbinte… Apreciază lucrurile dificile, deoarece ele vor face ca alte momente să fie mai dulci. A spune: „mulțumesc” pentru lucrurile grele este ca și cum ai începe să vorbești într-o limbă nouă. De aceea învață să mulțumești pentru lucrurile grele.

2. Puterea este ca lenjeria intimă. Un lider trebuie să o aibă, dar să nu o arate. Nu suntem dictatori, suntem slujitori, conducem, modelăm, rareori punem piciorul în prag, dacă asta înseamnă că avem puțină putere pentru a conduce. Într-o lucrare de misiune este greu să-i conduci pe alții.

3. „Reconcilierea nu are preț. Plătim doar cât costă.” Pasteur Barrage. Vrem unitate. Dumnezeu ne spune că nu există loc pentru lipsa unității între creștini. Trebuie să existe o reconciliere la un moment dat. Reconcilierea este legată de mărturiile noastre. În unitatea noastră, lumea va vedea că suntem ucenici ai lui Hristos.

4. Rugăciunea este calea ferată spirituală pentru trenul lui Dumnezeu. „Prin rugăciune” și post cerem lui Dumnezeu să vină și să schimbe viețile oamenilor din această țară.

5. Când ne rugăm pentru ploaie, ne rugăm și pentru noroi. Cu binecuvântarea vine și lupta. Cu creșterea vine și conflictul. Cu cât mai mult cineva se apropie de Hristos, cu atât mai mult va întâmpina persecuție. Când ne rugăm pentru salvarea celor pierduți din Niger, cerem și necazuri. Când cerem ca Împărăția lui Dumnezeu să vină, agităm lumea spirituală și stârnim persecuția. Cât de mult sunt dispus să văd oameni suferind pentru Evanghelie? Nu ne vom da bătuți și nu-i vom abandona pe oameni. Vom lucra cât de mult ni se va permite. Noroiul e ceva normal. Noroiul este de așteptat. De aceea nu vă împotmoliți în el și nu vă temeți.

6. Durerea e inevitabilă. A te simți mizerabil este opțional. „În lume veți avea necazuri.” Durerea face parte din viață și nu ar trebui să te ia prin surprindere. Atitudinea ta față de ea este cea care trebuie să se schimbe, deoarece atitudinea ta are cel mai mare impact asupra vieții tale.

7. „Dieu est toujours au volant” Pasteur Yacouba Seydou. Dumnezeu conducere mașina. El întotdeauna e în control și va avea ultimul cuvânt.

8. „Va trece și aceasta. Ar putea trece ca o piatră la rinichi, dar va trece.” Kathy Stoll. Există un sfârșit pentru unele dificultăți. Mai avem de îndurat durere, dar într-o zi  totul se va sfârși și va fi bine.

9. „Când vezi o țestoasă pe un stâlp de gard, poți fi sigur că nu a ajuns acolo de una singură.” Sunt o țestoasă pe un stâlp de gard. Nu am ajuns aici de unul singur. Nu am devenit liderul care sunt pe cont propriu. Fii un ridicător de broaște țestoase! Gândește-te: pe cine ai putea ridica și cum poți fi o încurajare pentru alții?

10. „Sanu sanu ba ta hana zuwa“(proverb în hausa). – „Încet, încet nu oprește pe nimeni să ajungă la țintă.” Nu te grăbi! Fi perseverent! Odihnește-te, nu doar atunci când munca ta e gata. Planifică-ți odihna. Munca nu se termină niciodată. Trebuie să îți faci timp pentru odihnă. Închideți telefonul în weekend! I-ați timp liber! Dacă vrei să alergi o cursă lungă, nu mări viteza! Mergi încet dacă vrei să ajungi cu bine la țintă!

11. Poate te gândești sau poate ești stresat că fără tine nu vor merge lucrurile, încât nu ai timp nici să mergi la întâlnirile de rugăciune. Nu fi rigid! Înviorează-te! Numai împreună cu Isus te vei descurca.

12. Învață diferența dintre responsabilitate și îngrijorare. O îngrijorare poate fi biroul dezordonat al colegului, climatul fierbinte din această tară, ce face altcineva sau ce gândește despre tine etc. Când vine vorba de îngrijorare, bine ar fi să o aduci la Isus. Însă sunt unele lucruri, care fac parte din responsabilitatea ta, cum ar fi să împărtășești Evanghelia celor pierduți. Atâtea grijuri în viața mea au venit din cauză că nu am făcut diferența între cele două lucruri: responsabilitate și îngrijorare, încât greutatea întregii lumi era pe umerii mei.

Din gândurile unui director de misiune, din Niger