Atentate sinucigașe în Kampala, capitala Ugandei

Marți, 16 noiembrie 2021, Marius și Marga se aflau în capitala Ugandei, pentru a rezolva chestiuni legate de viză și permisul de lucru, când au auzit mai multe bombe. Mulțumim Domnului că ei sunt bine și că nu au fost răniți în acest atentat.

Ulterior BBC a relatat situația. Trei motocicliști,care circulau pe străzile orașului Kampala, s-au detonat în fața parlamentului și a sediului central al poliției, omorând cel puțin 3 persoane și rănind peste 30 de persoane. Gruparea Statul Islamic (IS) a declarat că se află în spatele atacului. Atacurile au avut loc la trei minute distanță unul de altul, ulterior fiind găsite mai multe bombe în alte părți ale orașului.

Purtătorul de cuvânt al poliției, Fred Enanga, a declarat următoarele: „Gruparea ADF are mulți membri, iar lucrul acesta face ca riscul de atac cu bombă să fie încă activ în Uganda, în mod special cel din partea atacatorilor sinucigași. ADF (Forțele Democratice Aliate) este un grup de rebeli care au jurat loialitate grupării ISIS, în anul 2019. Acest grup s-a format în Uganda, însă acum operează din Republica Democratică Congo, conducând tot mai multe atacuri în numele ISIS. Un al patrulea atacator a fost arestat și materialul explozibil recuperat. Printre cei morți se află și doi polițiști, iar dintre cele 33 de persoane rănite în explozii, cinci sunt în stare critică.”

În urma atacurilor, activitatea în cadrul parlamentului a fost sistată și miniștrii au fost sfătuiți să nu intre în clădire.

Mașinile parcate în vecinătatea parlamentului au ars, iar explozia din apropierea stației de poliție a distrus geamurile.

În ultimele săptămâni, în Kampala, capitala Ugandei, au avut loc mai multe explozii. Luna trecută o chelneriță de 20 de ani a fost omorâtă după ce un dispozitiv exploziv lăsat într-o pungă de cumpărături s-a detonat într-un bar din oraș. Câteva zile mai târziu alți oameni au fost răniți când un atacator sinucigaș s-a detonat într-un autobuz. ISIS a declarat că ambele atacuri au fost ale lor, atacatorii fiind membrii ai ADF.

Securitatea Ugandei este amenințată de o fuziune periculoasă între militanții domestici și extremismul global. ADF au fost cooptați în ultimii ani de ISIS, iar cel mai mare atac purtat după cooptarea lor de până acum a fost în Uganda. Gruparea este cunoscută și sub numele de Provincia Central Africană a Statului Islamic. O altă grupare islamică din Mozambic folosește același nume și provoacă revolte brutale. Militanții se pot amesteca cu populația locală fără probleme, iar ISIS le oferă suport tactic și susțin financiar campaniile de propagandă. Agențiile regionale de inteligență și securitate vor fi nevoite să colaboreze strâns pentru a combate această amenințare, iar publicul va trebui să fie mai vigilent.

Să ne rugăm pentru pacea Ugandei și pentru siguranța oamenilor, în special a misionarilor aflați în această țară.

Să ne rugăm pentru protecția oficialităților, a ambasadelor, consulatelor, secțiilor de poliție și a parlamentului.

Să ne rugăm pentru aceste grupări, ca Domnul să se descopere și lor așa cum s-a descoperit și apostolului Pavel, să le transforme viața și facă din acești teroriști mari evangheliști.

Sursă știre: https://www.bbc.com/news/world-africa-59302917

Sursă poze/ video: BBC și Daily Monitor Uganda https://www.monitor.co.ug/uganda/news