Despre Ramadan

În această perioadă este mai multă activitate noaptea decât ziua. Se cumpără și se vinde mai mult decât în altă perioadă a anului deoarece în cursul zilei musulmanii se abțin de la consumul de alimente și apă, activități sportive, munca grea, însă când vine seara casele sunt pline cu vecini și rude, la fel și restaurantele. În zorii zilei mănâncă din nou în casele lor, își fac rugăciunea și merg la culcare, așa că în prima parte a zilei locurile publice sunt mai libere.

În timpul Ramadanului multe restaurante își închid activitatea din cursul zilei și deschid doar pe timpul nopții, iar traficul rutier este mai aglomerat noaptea.

Muezinul cântă mai des și mai tare, iar de la unele moschei se predică nu numai vinerea la ora 13:00, cum e obiceiul, ci chiar zilnic după ora 5 dimineața.

În fiecare an crește numărul tinerilor care postesc. Musulmanii nominali au adoptat și ei această „modă”, iar prin rețelele de socializare se promovează mult postul și rugăciunea de 5 ori pe zi.

Pentru creștini este o perioadă mai dificilă, mai ales dacă locuiesc în aceeași casă sau lucrează cu cei care țin post. Mulți creștini se folosesc de această perioadă ca să împărtășească Vestea Bună. Ca slujitori, în această perioadă mijlocim mai mult pentru mântuirea musulmanilor, ca Domnul să li se descopere prin visuri și vedenii.

Obiceiul „colindului”

Un lucru interesant despre Ramadan este că în fiecare seară copiii (doar băieții) formează grupuri mici și merg din ușă în ușă la ,,colindat”, așa cum se practică de Crăciun sau de Halloween în Occident. Când se lasă întunericul, timp de două ore, bat la ușă din casă în casă și încep să cânte, iar stăpânul casei le dă bani sau dulciuri. Așa fac și pe la restaurante și terase, merg la fiecare masă, și urează: ,,Fie ca mereu să fie sărbători în casa ta. O fată să se nască la cei care dau mai puțin și un băiat să se nască la cei care dau mai mult!”, apoi primesc bani.

În Asia Centrală, spre deosebire de Crăciun și Halloween, „colindatul” poate dura o lună. Unii părinți nu permit copiilor să cânte în timpul Ramadanului. Este un obicei care devine obositor datorită repetabilității, motiv pentru care atunci când aceiași copii vin în fiecare seară, unii îi alungă, spunând: „Destul. Nu mai veniți.”

M. și R. V., misionari APME într-o țară din Asia Centrală

Mai jos sunt două surse externe: 

https://www.rferl.org/a/central-asia-ramadan-caroling/25045245.html