Înviorarea bisericii din India

Maria împreună cu familia slujesc de mulți ani într-o țară din Asia și se împlică în diferite proiecte pentru a ajunge cu Evanghelia la cât mai mulți oameni, cât și în ucenicizarea credincioșilor.

Mai jos ne va împărtăși cum Domnul a făcut posibilă organizarea unei conferințe, într-o țară cu restricții și în care să partice un număr atât de frumos de oameni.

După doi ani de pandemie și o tendință în creștere a persecuției față de creștinii din India, bisericile locale din zona Patna, Bihar au nevoie de o reînflăcărare. Astfel, pastorii locali și familia de misionari care slujește în acea zonă, au organizat o conferință interconfesională de mobilizare, o conferință la care au participat aproximativ 8000 de credincioși și necredincioși. Majoritatea credincioșilor din această regiune sunt prima generație de creștini întorși la Hristos din hinduism. Datorită regulilor de distanțare care făceau imposibilă adunarea la  părtășie pe timp de pandemie majoritatea creștinilor fiind izolați și singuri au pierdut obiceiul de a merge la biserică și au nevoie de o trezire și de o revitalizare spirituală.

Conferința a avut loc, cu ajutorul Domnului, în data de 17 noiembrie 2022, între orele 14:00 – 19:00 la Bapu Sabhagar, Ghandi Maidan, Patna, prima locație care poate găzdui 5000 de participanți din Patna. Sala a fost plină, iar Domnul a binecuvântat cu prezența Sa întreaga adunare.

Întotdeauna când există asemenea lucrări de amploare, există și provocări. Cea mai mare provocare în organizarea acestei conferințe au fost finanțele. Costurile estimate de 758.000 rupii indiene (aproximativ 9.000 Euro) au căzut pe umerii bisericilor locale și a misionarilor care sunt implicați în organizare. Costurile au inclus închirierea sălii, întâlnirile de planificare, transportul persoanelor la conferință, cheltuieli cu vorbitorii invitați, sistemul de sunet, materiale de promovare și alte lucruri absolut necesare pentru organizare. Bihar este unul din cele mai sărace state din India, o zonă de mahala în care oamenii supraviețuiesc de la o zi la alta. Domnul a purtat de grijă și a trimis resursele financiare necesare, a fost credincios și cu ajutorul dumneavoastră costurile au fost acoperite. La colecta din cadrul Festivalului Bless Patna s-au adunat aproximativ 1300 Euro, o binecuvântare și o minune. O altă provocare a fost sistemul de sunet al sălii, care funcționa bine, dar cu cât sala era mai plină, cu atât capacitatea de acoperire scădea. Cu toate acestea, cei mai mulți au reușit să audă mesajul Domnului.

Cu ajutorul Domnului musafirii au ajuns cu o zi înainte, în 16 noiembrie, pentru programul de evanghelizare. Un singur vorbitor, din Delhi, care urma să aibă mesajul principal în hindi nu a reușit să ajungă. A fost o pierdere faptul că nu am mai avut mesaj direct în hindi, însă cel de-al doilea vorbitor principal a vorbit în două reprize cu traducere din engleză în hindi, umplând spațiul rămas descoperit în ultimul moment. Mesajul principal al fratelui din Mumbai a fost acela de a petrece timp în prezența lui Dumnezeu, așa cum Domnul Isus a petrecut timp în fiecare seară, pe munte, singur, doar El cu Dumnezeu, iar Dumnezeu l-a putut folosi la cotele cele mai maxime în timpul zilei, El nu a pierdut vremea degeaba. Timpul pe care l-a petrecut în prezența Tatălui în timpul nopții a făcut ca ziua, de la răsărit la apus să fie condus de Duhul Sfânt, a fost Omul care a umblat și a împlinit cu precizie agenda Tatălui pentru El. Mesajul a provocat pe cei din sală de a urca pe munte și de a petrece tot mai mult timp în rugăciune pentru a fi echipați în a ajunge cu Evanghelia la oamenii care au nevoie de mântuire și pentru a fi gata de revenirea Domnului Isus.

Programul a început cu închinare, în timpul căreia s-a făcut o colectă. Timpul de închinare a fost condus de echipa locală de închinare, formată din 60 de persoane, urmată de cântărețul invitat din Calcuta, pastorul Radu*, iar la timpul de rugăciune au slujit câțiva lideri locali din statul Bihar.

Într-un mod miraculos, după ce am închiriat 22 de autobuze pentru a aduce credincioșii de lângă Patna, nu ne-am așteptat ca la 14:30 sala de 5000 de locuri să fie complet ocupată. Toate autobuzele au ajuns la timp și programul s-a desfășurat fără întârziere. Datorită situației delicate de persecuție de aici, am hotărât să mobilizăm mai mult credincioșii. Cu toate acestea în autocarele care au adus credincioșii din zonele limitrofe ale Patnei au venit alături de frați și vecini, prieteni sau membrii ai familiei necredincioși. Astfel în numărul total a fost și un număr semnificativ de necredincioși pentru care a fost important ca Evanghelia să fie vestită, iar aceștia să audă despre dragostea Domnului Isus pentru păcătoși. Cu toate că s-au tipărit bilete de intrare și nimeni nu putea intra în sală fără ele, datorită mobilizării locale, ne-am trezit cu aproximativ 8000 de persoane, cu 3000 de persoane peste capacitatea sălii, și până la urmă ni s-a dat permisiunea de a-i așeza pe scări și culoarele dintre scaune și în afară pe la uși.

Tot din motive de securitate nu am invitat oficialitățile locale, pentru că nu vroiam să avem surprize care să atragă reporterii și mass media locală. Am vorbit în schimb cu un reporter creștin catolic care să surprindă și să dea un raport presei locale, un material gata editat pentru a nu avea surprize neplăcute.

Domnul ne-a dat harul să avem și un stand cu broșuri și literatură creștină și toți au putut să primească anumite materiale la sfârșitul evenimentului.

Viziunea și scopul nostru a fost să aducem laolaltă toți credincioșii, cei mai noi, cei care s-au convertit în timpul pandemiei, dar și credincioșii mai seniori, cu experiență în credință și să fie un program de trezire spirituală în care Duhul Sfânt să lucreze și să întărească credința fiecărui credincios.

O mărturie frumoasă e că paznicii de la porți, acolo unde noi am așezat voluntarii (aproape 150 de voluntari așezați peste tot, pe la toalete, pe coridoare, la intrări, la parcare), au plâns și au zis că niciodată nu au mai văzut sala plină de când s-a inaugurat, că toate întâlnirile care au avut loc au adunat 1000-2000 de persoane și erau foarte gălăgioase și niciodată nu au văzut oameni într-un număr așa de mare, care să se comporte așa exemplar, să intre ordonat în rând, să prezinte respectuos biletele, fără să se împingă, fără să se certe, fără să se îmbulzească, fără violență împotriva lor. Voluntarii noștri au putut să-l mărturisească pe Hristos acestor oameni și le-au spus de ce noi, creștinii, suntem diferiți, iar portarii aveau lacrimi în ochi pentru că nu mai experimentaseră așa ceva.

Pastorul din Mumbai și alți vorbitori când au văzut foametea și dorința oamenilor după Cuvânt, Duhul Domnului l-a călăuzit și ne-au spus să ne rugăm și să ne pregătim pentru ca anul viitor să aducem în acea sală tineri. Credem că este o viziune de la Domnul, ne rugăm pentru asta și ne pregătim mai departe pentru a ridica noua generație. Prin ei Dumnezeu vrea să se miște, El vrea să-i ridice ca lideri, să-i ungă cu putere pentru generația lor, pentru că generația părinților lor nu vor putea să facă față să atingă generația tânără, diferența de mentalitate, tehnologie fiind ca o prăpastie între acestea.

Motive de rugăciune:

Să ne rugăm pentru Biserica persecutată din India. Cazurile de persecuție și violență împotriva creștinilor s-au înmulțit. Dumnezeu să aducă mângâiere și să-i întărească pe frații și surorile noastre.

Dumnezeu să binecuvânteze sămânța plantată în cadrul acestei conferințe și să ridice Biserica din India ca lumină peste acest popor! Dumnezeu să aducă trezire spirituală în India.

Mulțumim lui Dumnezeu că a binecuvântat timpul de părtășie și închinare prin muzică și rugăciune și a condus întregul program.