Mărturii din Albania

Scrisoare de informare:

„Sunt încredințat că Acela care a început în voi această bună lucrare o va isprăvi până în ziua lui Isus Hristos.” Filipeni 1:6

Uneori în lucrare așteptăm rezultate și răspunsuri la rugăciune repede, însă planul lui Dumnezeu este cel care se va împlini la timpul hotărât de El. Avem această promisiune că El va isprăvi lucrarea pe care a început-o în noi.

Au trecut ceva ani de când Ergys a început să investească din Cuvântul lui Dumnezeu în viața lui Beni*, un băiat care venea la cursurile de fotbal pe atunci. Au trecut 3 ani de când Beni* și familia sa au plecat în Italia dar asta nu i-a oprit în a vorbi unul cu altul și a-l încuraja în a face pași spre Domnul. Ca familie ne rugăm pentru el și ca să se hotărască pentru Domnul. Anul acesta, în martie, vorbind cu Ergys la telefon i-a spus că a găsit o biserică în Italia și că s-a hotărât să încheie legământ în apa botezului. Bucuria a fost mare pentru noi și ne rugăm ca el să continue în hotărârea luată și să crească în credință. Rugați-vă pentru Beni* și pentru familia lui pentru care el se roagă să se întoarcă la Tatăl.

Fane* este un băiat în care Ergys a investit de câțiva ani de zile, un băiat foarte dificil cu care de multe ori nu știa cum să procedeze mai bine. Domnul are timpul Său pentru noi. Anul acesta Fane* l-a întâlnit personal pe Domnul și din acel moment este schimbat. Citește Biblia, se roagă, nu lipsește de la Casa Domnului, familia lui spune altora că Fane* nu mai este musulman… este o minune pentru noi. Ne rugăm pentru el, pentru mântuirea familiei lui și îi mulțumim Domnului că s-a hotărât să încheie legământ în apa botezului. Domnul să lucreze în continuare.

De fiecare dată Domnul ne uimește și ne bucurăm de timpul Lui. Este provocator pentru noi lucrătorii, dar Domnul e bun, cel mai important este că El lucrează și albanezii aud Evanghelia.

Aura*, fata pe care am ucenicizat-o, a încheiat legământ cu Domnul și continuă puternică în credință. Anul acesta termină liceul și își dorește să meargă la Colegiul Biblic de aici din Tirana, visul ei și rugăciunea ei încă de mică a fost să vină ziua și să meargă misionară unde Dumnezeu o va trimite. Rugați-vă împreună cu noi pentru ea ca Domnul să-i poarte de grijă și voia Lui și planul Lui să se împlinească în dreptul ei.

Aria* este o tânără nouă, o prietenă de a lui B. care a experimentat multe cu Domnul și s-a hotărât să vină la biserică. Totul este nou și provocator pentru ea. Este perioada în care a început să vorbească cu familia ei despre hotărârea ei, deoarece ei nu știu… Rugați-vă alături de noi și pentru ea. Domnul să o țină tare în credință. Rugați-vă și pentru mine, deoarece s-a apropiat mult de mine și ne-am hotărât să începem un curs în care să studiem împreună mai mult Biblia. Domnul să ne dea înțelepciune în învățarea celor care-L caută și Îl doresc pe El mai mult.

Motive de rugăciune

Rugați-vă pentru familia noastră, Dumnezeu ne binecuvântează cu un al doilea copil, însă sarcina a fost destul de grea pentru mine până acum. Domnul să poarte de grijă bebelușului nostru și nouă în lucrarea la care ne-a chemat.

Rugați-vă pentru conferința de tineret din 10-12 iunie, organizată de cultul penticostal de aici, la care vrem să mergem cu câteva persoane din biserică, Domnul să le vorbească.

Rugați-vă pentru grupul de adolescenți, cereți-i Domnului să ne umple de înțelepciune ca lideri și să ne vorbească prin Duhul Sfânt în privința acestei lucrări.

Rugați-vă pentru echipa cu care slujim (pastoril Genci și soția sa Ilda). Domnul să ne dea unitate, călăuzire și să scoată și alți lucrători în lucrarea din Albania.

Mijlociți alături de noi și pentru Beni*, Fane*, Aura* și Aria* ca Dumnezeu să lucreze în continuare în viețile lor, să le mântuiască familiile și să le pregătească un loc în lucrarea Lui.

Ergys și Emanuela, misionari în Albania

Despre Albania

(*informații preluate de la Operation World, Joshua Project și Wikipedia)

Populația totală a Albaniei la recensământul din 2011 era de 2.831.741. Din populația totală, în perioada recensământului din 2011, 58,79% s-au declarat musulmani, 10,03% romano-catolici, 6,75% ortodocși de ramură estică, 0,14% evanghelici, 0,07% alte denominațiuni creștine (total creștini declarați 16,99%), 0,02% alte religii și 5,49% credincioși fără denominație. 2,5% s-au declarat nereligioși și 13,79% nu și-au declarat religia. Cu toate acestea, în 2013, într-un studiu al Gallup Global Reports, Albania a fost clasată între cele mai puțin religioase țări din lume: 39% au răspuns afirmativ, 8% au refuzat să răspundă și 53% au răspuns „nu” la întrebarea „Este religia o parte importantă a vieții tale de zi cu zi?” Rezultatele preliminare ale recensământului din 2011 au fost contestate și de biserica ortodoxă și de comunitatea musulmană, deoarece 70% din respondenți au refuzat să-și declare credința în oricare dintre credințele înregistrate. Biserica ortodoxă a contestat rezultatele susținând că 24% din populația totală a aderat la credința ortodoxă, iar comunitatea musulmană și-a exprimat nemulțumirea cu privire la rezultate, susținând că mulți musulmani nu au fost luat în calcul la preliminarii și că aderența musulmană ar cuprinde undeva la 70% din populația Albaniei.

Joshua project notează 15 grupuri etnice în Albania, din care 3 încă sunt complet neatinse cu Evanghelia.

Mulțumim Domnului că lucrează în această țară. Mult timp Albania a fost închisă pentru Evanghelie, însă creștinii evanghelici au crescut de la aproape zero la câteva mii în doar câțiva ani. Alianța Evanghelică albaneză (VUSH) reprezintă și conectează mai mult de 200 de congregații și organizații. Biserica are conducere locală, o rețea națională și viziune pentru evanghelizare și ucenicizare. Mai mult chiar trimite lucrători în alte țări. Mulți cred că ani de zile de rugăciune devotată pentru această țară a deschis ușa pentru lucrare.