Nevoie urgentă de rugăciune pentru Afganistan

Pastorii și creștinii sunt martirizați odată cu retragerea trupelor străine! 

Afganistan se confruntă cu una din cele mai mari crize datorită retragerii trupelor NATO și SUA din teritoriu, care se va finaliza în 11 septembrie. 

Un mijlocitor menționează următoarele: „săptămâna trecută, imediat după ce trupele SUA și NATO s-au retras din Afganistan, puterile demonice și persecuția au început să se dezlănțuie și să zdrobească națiunea. Bisericile de casă subterane au raportat deja în jur de zece martiri și sute de credincioși amenințați. Peste 1000 de orfani, care se aflau în risc iminent de a fi răpiți pentru sclavie sexuală în cadrul jihadului, au fost salvați din zonele de război.”

Credincioșii afgani au solicitat un scut de rugăciune, ca Domnul să intervină pentru a lega lucrarea diavolului, a proteja orfanii de război salvați și a apăra casele credincioșilor. Domnul să-Și facă Numele de slavă în terenul spiritual cucerit pentru Împărăția Lui în ultimii ani.

Istoric Afganistan 

„Când Satan a căzut pe pământ, a căzut în Kabul.” 

Din nefericire, această zicală este auzită mult prea des în Afganistan. 

Totul a început în anul 1973, în urma abolirii monarhiei, prin proclamarea republicii, și preluarea puterii în stat, în anul 1978, de către Partidul Democratic al Poporului, un partid susținut de URSS, cu orientare marxistă, iar mai apoi de către invazia trupelor sovietice, culminând cu un război care a durat timp de 10 ani, până când trupele sovietice s-au retras în 1988.

Războiul s-au soldat cu peste 1 milion de morți și până la 4 milioane de copii orfani. Numărul de refugiați afgani a ajuns la peste 3 milioane, Afganistanul aflându-se pe locul 3 în lume, în ce privește migrația. Revoltele din ultimii 40 de ani au dus țara la ruină și sărăcie. 

Majoritatea oamenilor trăiesc în sărăcie și au șanse mici de angajare.

60% dintre afganii sub vârsta de 20 de ani au cunoscut doar viața pe timp de război.

După atacurile din 11 septembrie 2001, trupele SUA au invadat Afganistanul, și împreună cu grupările afgane anti-talibane, au încercat să-i elimine pe talibani și gruparea Al Qaeda. O nouă structură guvernamentală democratică și o nouă constituție au fost instituite în perioada 2002-2004.

Prăbușirea grupării talibane a adus schimbări semnificative în ce privește drepturile femeilor și educația. În 1999, la nivel gimnazial nu existau fete înscrise, ci doar 9000 frecventau școala primară. Acum aproximativ 3,5 milioane de fete urmează gimnaziu și aproximativ o treime dintre studenții universităților publice și private sunt fete. 

Unicef remarcă că din cei peste 3,7 milioane de copii care nu sunt școlarizați, 60% sunt fete. Lucrul acesta se întâmplă datorită conflictului permanent și a lipsei de facilități adecvate pentru educație și a profesoarelor.

Accesul la telefonie mobilă și internet este în creștere, în ianuarie 2021 aproximativ 22% din populație avea acces la internet (peste 8,6 milioane din totalul de ~40 de milioane de locuitori), câteva milioane folosind deja mediile sociale.

Afganistanul rămâne cel mai mare producător de opiu din lume, iar aproximativ 95% din heroina care ajunge în UK provine din Afganistan. Culturile de mac au crescut semnificativ în ultimii 20 de ani și doar în 12 din cele 34 de provincii nu se cultivă deloc mac.

Numărul civililor uciși în primele trei luni ale anului 2021 a fost „semnificativ mai mare” față de anul trecut. Femeile și copiii au constituit 43% din victimele civile, din Afganistan, în anul 2020. BBC arată în harta de mai jos zonele aflate sub control taliban în luna iulie 2021. (vezi harta)

Starea spirituală

Operation World constată că Afganistanul este una dintre țările cel mai puțin atinse cu Evanghelia din lume, având 48.000 de moschei și nicio biserică. Cele 70 de grupuri etnice neatinse cu Evanghelia din această țară au nevoie de rugăciune.

Creștinii sunt extrem de vulnerabili, iar familiile lor se simt obligate să salveze onoarea familiei forțându-i să se reconvertească la Islam. Dacă nu acest lucru nu se întâmplă, creștinii pot fi dezmoșteniți, alungați, abuzați, răpiți sau chiar uciși. 

Pentru a se putea închina liber,mulți creștini aleg să se mute în țările vecine, însă cu toate acestea bisericile de casă afgane continuă să crească. Un număr mic de creștini sunt martirizați în fiecare an în Afganistan, însă moartea lor nu este cunoscută de către public.

În ultimii 20 de ani, multe organizații non guvernamentale au avut posibilitatea de a împărtăși Evanghelia, în această țară și lucrul acesta se vede printr-o creștere a numărului de credincioși afgani, deși este imposibil de documentat. 

Dacă cu 20 de ani în urmă numărul afganilor care îl urmau pe Hristos, erau de ordinul zecilor, acum numărul lor a crescut de ordinul sutelor.

În trecut, preluarea puterii de către talibani a instituit o exprimare deviantă a islamului wahhabit strict, cu libertate limitată de a practica alte religii (precum islamul shi`a – 20% din populație, sikhismul și hinduismul).

În Afganistan nu există libertate pentru propagarea unei alte religii sau convertirea de la islam.

Să cerem Domnului

  • Protecție și înțelepciune peste guvern și conducătorii țării.
  • Protejarea vieții și a libertății umane, în mod special în dreptul femeilor și a copiilor.
  • Curaj și răbdare pentru credincioșii din bisericile de casă.
  • Protecție, înțelepciune și călăuzire peste lucrătorii străini care sunt implicați în diverse domenii sociale pentru ajutorarea afganilor.

„Tot pământul să se teamă de Domnul! Toţi locuitorii lumii să tremure înaintea Lui! Căci El zice şi se face; porunceşte şi ce porunceşte ia fiinţă. Domnul răstoarnă sfaturile neamurilor, zădărniceşte planurile popoarelor. Dar sfaturile Domnului dăinuiesc pe vecie şi planurile inimii Lui, din neam în neam.” Psalmul 33: 8-11

Surse: BBC News

Operation World. Open Doors. Voice of Martyrs, IPC.

Photo Credits: BBC, Unsplash, Pixabay