Știri din Grecia

Pe insula Lesvos se afla una din cele mai mari tabere de refugiați din Grecia, tabăra Moria. Această tabără de refugiați, cu capacitate de 3.000 de persoane, îngrămădea peste 12.000 de refugiați, cu peste 4 ori mai mult decât capacitatea declarată. Condițiile erau deja grele pentru acești oameni în momentul în care s-au descoperit primele cazuri de Covid. Tabăra a fost pusă în carantină, și condițiile au devenit insuportabile pentru unii.

În 9 septembrie 2020, refugiații au început să se revolte împotriva noilor testări Covid și măsurilor restrictive. În mijlocul nopții, câțiva dintre ei au început mai multe focuri în diferite zone ale taberei.

Incendiul s-a extins repede, condițiile meteo fiind foarte favorabile, situația a scăpat de sub control și până dimineața jumătate din tabără a fost complet distrusă, în timpul zilei următoare alte focuri au distrus tabăra în întregime. Toți refugiații au rămas pe drumuri.

La momentul izbucnirii incendiului, în tabără erau confirmate 35 de cazuri de infectare cu Covid. Autoritățile se tem că, pe lângă situația deja sensibilă, va apărea un focar de infectare cu Covid.

Guvernul a încercat să ofere cazare refugiaților într-o tabără militară cu 5.000 de locuri, dar mulți refuză, considerând că va fi la fel ca Moria sau mai rău.

Refugiații cer să fie lăsați să părăsească insula. Datorită acestei situații au apărut proteste atât din partea autorităților locale, cât și din partea refugiaților. Până situația se clarifică sunt mii de refugiați care dorm pe străzi, fără condiții sanitare sau ajutor.

EuroRelief, o ramură a organizației cu care lucrăm în Grecia, se ocupa de cazarea și partea administrativă a taberei care a ars. Prieteni de-ai noștri, colegi de lucrare, munceau și slujeau în această tabără și chiar reușiseră plantarea unei biserici. Mulțumim Domnului că toți sunt teferi! Ne rugăm ca Domnul să dea înțelepciune colegilor noștri, să ofere soluții pentru acești refugiați, pentru biserica, a cărei membrii sunt împrăștiați și să deschidă oportunități de slujire, împărtășire a dragostei lui Hristos și evanghelizare.

Jon și Raluca, misionari în Grecia

Lasă un Răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.