Drum spre biserica din satul Lumara, tribul Lugbara

Orașul Arua este cel mai mare oraș din subregiune. Arua se află la aproximativ 500 de kilometri, pe șosea, la nord-vest de Kampala, capitala Ugandei. 

Situat într-un colț al țării care se învecinează atât cu Sudanul de Sud, cât și cu RDC, o mare parte a activității economice locale este rezultatul comerțului transfrontalier cu Congo și Sudan.

Agricultura a fost și este coloana vertebrală a economiei districtului Arua: aici se produc alimente pentru hrana zilnică și culturi comerciale. 

Cel mai mare atu al districtului Arua, este probabil faptul că a fost  asigurată pacea și securitatea în ultimii 25 de ani, ceea ce a atras numeroase proiecte de dezvoltare zonală mai târziu. Realizările majore includ transformarea infrastructurii, cum ar fi asfaltarea șoselei naționale Arua-Karuma, proiectul de electrificare rurală și urbană din West Nile și numeroase rețele de comunicații telefonice care au fost înființate în regiune. 

Lugbara înseamnă „vorbitori de bari sau vorbitori ai limbii sudaneze.” Ei sunt membri ai subgrupului Moru-Madi de est și de centru din cadrul familiei lingvistice nilo-sahariene. Acestea sunt înrudite cu Avokaya, Luluba și Moru din sudanul central și de est, Kaliko și Logo în estul și centrul Republicii Democrate Congo, cunoscute anterior ca Zair, și Madi în nord-vestul Ugandei. 

Tribul Lugbara concepe unitatea lor prin moștenirea de sânge, ei sunt un singur popor, o singură familie,  care vine de la Dumnezeu Creatorul. Ei își concep relațiile în trei moduri: unul este în ceea ce privește experiența genealogică și mitologia, un altul este în termeni de domeniu al relațiilor sociale centrat pe descendența și grupul familial al celor în cauză, iar cel de-al treilea este în ceea ce privește Dumnezeu și spiritele. Fiecare lugbaran se simte parte a altuia, deoarece fiecare are aceeași viață și sânge. Lugbara privește o persoană ca pe o ființă relațională. Lugbara spune „Angu ndri basi”, adică viața este mai dulce în companie sau în comunitate. Societatea Lugbara proiectează două sisteme de structură socială. Primul este legătura strânsă și legătura de rudenie. Al doilea sunt relațiile extinse. 

Vorbitori de lugbara, care s-au stabilit în partea de nord-vest a Ugandei constituie cel mai mare grup etnic din regiunea de vest a Nilului din Uganda. Lumara, aflată în comuna Ringili, ținutul Vurra, din districtul Arua, se întinde pe 3 dealuri și reprezintă o comunitate de peste 1000 de locuitori. După ce s-a terminat forarea și predarea unei fântâni de apă la marginea satului, proiect la care am fost ajutați de frații și surorile din Baru Mare, jud. Hunedoara, Biserica PAG Arua împreună cu noi, Marius și Marga, am evanghelizat și plantat o biserică în acest sat. După plantarea bisericii, am început să facem cateheză și ucenicie și să pregătim oamenii pentru botezul în apă care urma să se facă în acest sat pentru aceia care și-au predat viața Domnului Isus Hristos în zilele de evanghelizare. Noi am continuat această lucrare în Lumara mai multe luni după aceea, însă faptul că satul se află pe niște dealuri și este foarte izolat de oraș și chiar de zona alăturată, și datorită ploilor care au căzut din abundență în acest an în Lumara, așa zisul drum existent, care era mai mult o potecă folosită de oameni pentru a intra în sat, a fost profund afectat, iar deplasarea în sat a fost foarte dificilă.

În urma întâlnirilor noastre cu membrii bisericii din Arua, apoi cu cei din adunarea din Lumara și după discuțiile avute și cu autoritățile care răspund la nivel de guvern, de județ, de ținut și de satul Lumara am ajuns la concluzia că spre sfârșitul anului 2020, când începe perioada de vreme uscată și oameni și-au cules în general toate recoltele de pe terenurile proprii, să începem o lucrare tehnică, de deschidere a unui drum de acces către satul Lumara prin satul Ombavu, folosindu-ne de utilajele aflate în zonă. Această necesitate a fost recunoscută de toate părțile implicate din zonă.

Din luna mai 2020 încoace, după ce am reușit să circulăm, ne-am implicat în a ajuta comunitățile unde avem plantate biserici. Domnul ne-a binecuvântat, prin frați și surori, să fim alături de acești oameni pe toată perioada pandemiei de Covid 19, și i-am ajutat cu alimente și alte produse nealimentare, cel puțin 50 de famili în fiecare sat, inclusiv satul Lumara, unde avem și câteva familii care sunt susținute prin adopție de la distanță.

Având acest drum construit, am putea ajunge în mijlocul lor mai des și am fi mai aproape unii de alții pentru părtășie, închinare, slujire, ajutorare, învățare și o creștere spirituală sănătoasă a bisericii de aici împreună.

Fiind mult timp în mijlocul lor și interacționând cu acești oameni, am constatat că această izolare din cauza pandemiei a dat naștere la diferite probleme în interiorul comunității lor, cum ar fi: un mare număr de copii și adulți bolnavi de diferite boli fizice, dar și de natură psiho-emoțională, mulți sunt suferinzi de malnutriție pentru că mănâncă doar cassava zilnic și de multe ori insuficient, multe persoane din toate categoriile de vârstă, de la copii la bătrâni, sunt analfabeți și nu au unde și cum să urmeze cursurile unei școli, cele mai multe fiind la mai mulți kilometri de sat.

Din punct de vedere spiritual credem că acest drum de acces către satul Lumara ar fi o motivație și pentru alți oameni din sat și din zonă să vină la adunarea/biserica noastră PAG din Lumara pentru a auzi și a asculta Cuvântul lui Dumnezeu și pentru a se convinge că Dumnezeu iubește pe toți oamenii și vrea să-i aducă la mântuire. Prin faptul că noi, împreună cu frații din Arua, ajutăm comunitatea din Lumara să se realizeze această deschidere de drum, va permite în mintea și inima lor să întrevadă că pot veni și mai multe binecuvântări din partea lui Dumnezeu peste ei în viitor.

Scopul nostru final va fi să aducem pe cât mai mulți dintre ei la mântuire, să mărturisească pe Isus Hristos ca Domn și Mântuitor, apoi să se pună la îndemâna lui Dumnezeu și să-I slujească fiecare după măsura de har primită.

Ca și parteneri în lucrarea de răspândire a Evangheliei împreună cu biserica din Arua, printre triburile de ugandezi din nord-vest am căutat să predicăm Cuvântul Său și să învățăm pe oameni poruncile date de Dumnezeu prin Scriptură, de aceea și la evanghelizarea de anul trecut am dăruit Cuvântul vorbit și Cuvântul scris în engleză și limba lugbara.

În acest an 2020, după ce am primit permisiunea de a merge să ajutăm oamenii pe sate, am început și proiectul Telefonul, un telefon cu Biblia în limba lugbara și engleză ca să poată auzi cu toții în familia lor Cuvântul lui Dumnezeu. În urma deschiderii acestui sat către lume credem că vom putea ajuta și mai multe familii prin acest proiect cu telefonul.

Prin tot ceea ce Dumnezeu ne cercetează și ne pune pe inimă, prin Duhul Sfânt, ne dorim să împlinim întotdeauna voia Sa prin slujirea noastră. De aceea dorim să putem implementa valorile creștine și să învățăm pe alții să pună în practică ceea ce spune Scriptura este o prioritate pentru noi aici.

Marius și Marga, misionari în Uganda