Provocări și bucurii în echiparea de lucrători, în Asia Centrală

De aproximativ patru ani slujim în cadrul școlii biblice de aici din capitală. Eu, Uțu, sunt profesor și decan al studenților. În cadrul școlii, în fiecare semestru avem două săptămâni de practică în care studenţii, împărţiţi pe echipe, merg şi slujesc în alte biserici locale sau proiecte de plantare de biserici în afara capitalei. Semestrul acesta însă, studenţii au fost antrenaţi să folosească cursul „Fără regrete” (No Apologies) al organizaţiei „Focus on the Family”, urmând ca apoi să meargă în şcoli pentru a-i provoca pe tinerii cu vârste între 13-19 ani la abstinenţă şi o viaţă fără dependențe.

Pe lângă activităţile de slujire, munca în echipă din practica semestrială oferă studenților contextul de a exersa răbdarea, iertarea, comunicarea şi mai ales abilitatea de a rezolva conflicte. Este un domeniu în care fraţii noştri mongoli (ca şi alte popoare asiatice) nu se descurcă prea bine, preferând de cele mai multe ori să-şi ascundă supărările, să nu spună când au fost răniţi, ci doar să fugă de persoana sau situaţia respectivă.

Fiind parte a unei echipe formate din patru membri, Chuka ne-a comunicat că are nevoie de alţi colegi cu care să predea cursul „Fără regrete” în ziua următoare, într-una din şcolile din UB, pentru că nu reuşeşte să se înţeleagă cu echipa. Ne-a luat vreo două ore să discutăm cu membrii echipei, să-i ajutăm să identifice problemele şi mai ales să înţeleagă că cel care le stătea împotrivă era de fapt diavolul, care încerca să aducă dezbinare. Dar după ce au discutat deschis, şi-au cerut iertare şi s-au îmbrăţişat, ne-am bucurat că au ales să slujească împreună în ziua următoare.

Probabil s-ar fi găsit alţi studenţi cu care să ţină seminarul, sau am fi putut anula cursul la şcoală respectivă, dar faptul că au ales să discute, să ierte şi meargă împreună mai departe este o adevărată lecţie pe care au învăţat-o astăzi în școala biblică!

Uțu B. (împreună cu familia), Asia Centrală