Tabăra de misiune APME

  În luna august 2022, APME a organizat cu ajutorul mobilizatorilor locali, a CRST, a misionarilor și a voluntarilor două tabere de misiune la Cefa, Bihor, în perioada 14-20 august, și la Voroneț, Suceava, în perioada 22-27 august.

Vlad Ilie Darius redă pe scurt în cele ce urmează desfășurarea taberei de la Cefa, Bihor din perspectiva unui participant aflat pentru prima dată într-un astfel de cadru.

„Trebuie să recunoaștem că ori de câte ori abordăm subiectul „tabără” ne gândim la activități recreative, drumeții în natură, chicoteli, facilitarea formării unor noi prietenii, competiții sportive, vâlvătaia focului în bătaia căruia se coc câteva bezele și în jurul căruia nelipsitele acorduri de chitară își fac apariția odată cu lăsarea serii.

Nici tabăra de misiune APME nu a făcut abatere de la normă, le-a cuprins pe toate și chiar mai mult! Pe parcursul celor 6 zile participanții au avut oportunitatea să parcurgă cursul Kairos – un studiu interactiv despre planul lui Dumnezeu pentru omenire. Tabăra a adunat peste 80 de tineri din toate colțurile țării și diaspora, creând un micro mozaic cultural și un spațiul ideal pentru formarea viitorilor misionari. Scopul central al taberei a fost tocmai acesta: inițierea în fascinanta lume a misiunii transculturale, realizată sub mandatul marii trimiteri.

Diminețile le începeam practicând rugăciunea pentru grupurile etnice neatinse cu Evanghelia, serile ne surprindeau ascultând mărturiile a numeroși misionari veniți atât din spațiul european (Grecia, Albania, Macedonia), cât și de pe continentele Africa și Asia (Niger, Mozambic, Irak, Regatul Arabiei Saudite, India, etc). La finalul mărturiilor puteam adresa întrebări libere, iar răspunsurile erau mai mult decât lămuritoare și binevoitoare. Așa am descoperit că misionarii, acei coloși, sunt de fapt tot oameni ca mine și tine, oameni mici puși pe fapte mari. Oameni care au căutat și au găsit, au cerut și au primit, au bătut și li s-a deschis.

Organizatorii, preocupați să ne ferească de plictiseală, au repartizat timpul cu înțelepciune. După rugăciunea de dimineață și micul dejun urmau 4 ore intense din cursul Kairos în care prezentările PowerPoint alternau cu devoționale, pauze de gustări, articole de specialitate și video-uri tematice. Timpul personal alocat studiului și cel liber s-a continuat cu organizarea unor competiții sportive, campionate, jocuri, urmând ca apoi să ne reîncărcăm în părtășia de seară cu rugăciuni, cântări de laudă și scurte mesaje motivaționale.

Dacă încă nu te-ai convins, trebuie numaidecât să participi la o tabără de misiune și să parcurgi cursul Kairos imediat ce ai ocazia! Acum este timpul tău!”

Alte câteva mărturii scurte de la tabăra de la Bihor:

„Pentru mine această tabără reprezintă un nou început cu privire la slujire, un nou început pentru viața mea și a celor din jurul meu. Mi-a plăcut foarte mult modul în care v-ați organizat, punând pe primul loc lucrurile duhovnicești a lui Dumnezeu. El să vă binecuvânteze și să vă dea putere în lucrare în continuare.” T.E.A.

„O extraordinară binecuvântare. El să vă întărească și să nu obosiți în facerea acestui bine. Bisericile noastre au nevoie de evanghelizare, altfel vor muri încetul cu încetul pentru că trăiesc pentru ele. Alt lucru pe care l-as ruga este posibil și tabere care să combată toate religiile cu Adevărul și să demonstreze că sunt false. Ar motiva mult mai mult la misiune pe oameni dacă înșelăciunea păcatului ar fi scoasă în vileag.” P.C

„Am fost provocat la acest curs să dau curs chemării la misiune pentru că asta e la baza Scripturii. Am fost încurajat să urmez cursuri de misiune pentru a fi eficient și pentru a înțelege contextul în care mergem. Închinarea în stil islamic nu o voi uita niciodată, a fost o experiență unică. Am rămas impresionat să văd rugăciune în cadrul echipei de organizare în fiecare zi, nu public. A fost un mod practic prin care am înțeles că nu este doar teorie ceea ce se vorbește. Dumnezeu să vă binecuvânteze!” H.I.

„Pentru mine a fost o săptămână de revigorare spirituală, reîmprospătare a viziunii și chemării. După o perioadă intensă aveam nevoie să îmi „încarc bateriile” și Dumnezeu mi-a împlinit această dorință. Am simțit dragostea lui Dumnezeu prin acești tineri deosebiți și părtășia cu astfel de oameni care au o dorință sinceră de a căuta voia lui Dumnezeu, m-a umplut, m-a „adăpat”. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru așa mare har!” L.A.

În tabăra de la Voroneț, Suceava cei 110 participanți au petrecut și ei timp în părtășie și au parcurs cursul Kairos. Mărturiile misionare nu au lipsit nici la această tabără, seară de seară fiind prezenți misionari din Europa, Asia și Africa.

Deoarece partea organizatorică nu este foarte interesantă, dorim să vă lăsăm mai jos câteva răspunsuri ale participanților la întrebarea „Ce a însemnat tabăra pentru tine?”. Din motive de protecție a datelor personale vom pune doar inițialele numelor acestora.

„Tabăra m-a schimbat, mi-a schimbat viziunea asupra lumii. Mi-au plăcut jocurile, deși au fost un pic dintr-o dată, ne-au făcut să înțelegem mai mult prin ce trec misionarii și ceea ce simt și fac grupurile păgâne.” N.M.

„Tabăra a însemnat o reînnoire a relației mele cu Dumnezeu.” C.A.R

„Tabăra a fost o apropiere de Dumnezeu și o tabără în care ni s-au ridicat la „fileu” întrebări și provocări noi.” P.A.

„A fost un timp binecuvântat. Am legat prietenii. Domnul mi-a vorbit, am venit aici cu o întrebare și Domnul mi-a răspuns. Cel mai mult mi-a plăcut seara de rugăciune. Aș prefera ca pe viitor să se facă mai des asemenea seri că sunt de mare folos.” I.E.

„Mi-a întărit relația cu Dumnezeu și m-a ajutat să mă apropii mai mult de El, în același timp mi-am dat seama de rolul important al misiunii și că toți avem datoria de a transmite Evanghelia mai departe.” D.C.

„Sincer să fiu, am venit aici cu 0 așteptări, poate 0,5 așteptări, voiam doar să-L cunosc pe Dumnezeu mai bine! Nu știam ce se va întâmpla exact, însă când am ajuns în tabără, după prima seară, am știut că e locul unde Dumnezeu a vrut să fiu! Mi-a plăcut foarte mult tabăra asta, am învățat multe. Îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că această tabără a avut loc! Fiți binecuvântați! Mulțumesc pentru ceea ce faceți!” G.D.L.

„Tabăra aceasta mi-a schimbat cursul vieții. Din toate punctele de vedere, această tabără a fost reușită. Timpul de curs a fost interactiv, părțile de worship au fost multe și de impact, jocurile au fost foarte bine organizate și pe tematica taberei, timpul de odihnă a fost benefic. Cu siguranță voi spune pretutindeni de tabără.” B.R

„Un timp binecuvântat în care am întâlnit oameni extraordinari din generația tânără care m-au mișcat extrem de mult și mi-a întărit convingerea că în fiecare generație Dumnezeu are oameni speciali pe care îi folosește pentru Gloria Lui. Fiți binecuvântați oameni dragi, copii ai Împărăției!” P.M.

„Tabăra aceasta a prezentat și va continua să prezinte o schimbare de paradigmă în viața mea și cred că nu doar a mea. Dumnezeu a lucrat activ pe tot parcursul taberei prin echipa organizatorică care a slujit într-un mod demn de laudă, dar și prin participanți. Închinarea zilnică a ajuns la inima mea și a facilitat înțelegerea mai profundă a cursului. Ca de obicei, cursul Kairos continuă să descopere lucruri trecute cu vederea în ce privește misiunea și planul lui Dumnezeu. Activitățile practice au fost foarte sugestive, în special jocul care a implicat „traficul de materiale creștine”. Dumnezeu să vă binecuvânteze și să facă să lumineze fața Lui peste fiecare din voi!” H.L.

„Dacă am crezut că sunt ok, sunt o persoană implicată în biserică și sunt ok în relația mea cu Dumnezeu, tabăra asta a fost ca o gură de aer proaspăt, o trezire la realitate, am realizat că tot ce am crezut eu că e „ok” defapt nu e ok și mai am mult de lucrat pentru Dumnezeu.” M.R.

„Cea mai frumoasă tabără în care am fost. Mi-a schimbat traiectoria vieții, am înțeles chemarea pe care mi-o face Domnul. Domnul mi-a cercetat inima profund în perioada aceasta. Mi-a plăcut organizarea, cazarea, mâncarea, nu în ultimul rând oamenii minunați pe care i-am cunoscut aici. Abia aștept să pot fi ca voi în sensul că doresc să mobilizez oameni pentru lucrarea Lui. Fiți binecuvântați!” C.E.M

„În tabăra aceasta am redefinit termenii „misiune externă”. Am înțeles că fiecare membru născut din nou, al bisericii poate fi un Iona, care se bucură și beneficiază de binecuvântare, dar nu își asumă responsabilitățile. De aceea m-am decis în rugăciune și financiar să îi susțin pe colegii mei plecați pe câmpul de misiune. De îmbunătățit, poate, explicarea regulilor la activitățile practice. Și ar fi frumos mai multe seri de rugăciune, cum a fost cea de joi seară.” P.S.

„Tabăra de misiune a fost pentru mine un proces de creștere spirituală, plin de învățătură. Am rămas marcată de unii oameni pe care i-am întâlnit aici și de rugăciunile și cântările pline de foc. Apreciez enorm că se pune accent pe asta și tinerii au șansa să se întâlnească personal cu Dumnezeu, nu numai să audă de El. Apreciez unitatea, dragostea frățească și lumina care s-a răspândit aici. Așteptările mele au fost depășite de Dumnezeu. Mi-a vorbit aici, m-a uimit, m-a călăuzit și m-a îmbrăcat în dragostea Lui. Mulțumesc tuturor voluntarilor care s-au pus la dispoziția Lui! God bless you all!” D.E.

„Această tabără mi-a schimbat viziunea despre misiune și mi-a descoperit planul lui Dumnezeu despre mântuirea tuturor neamurilor. Personal sunt foarte mulțumită de organizarea taberei, de activitățile speciale și de toate informațiile primite. Am apreciat atitudinea liderilor și a celor din organizare. M-am simțit ca în familie. Sper să reușesc ca pe viitor să revin și să aduc și alți oameni să experimenteze acest curs.” O.A.

Dacă mărturiile de mai sus v-au stârnit interesul vă invităm cu drag la una din taberele de anul viitor a căror perioadă și locații vor fi anunțate ulterior. Vă invităm să vă convingeți singuri!