Apel la rugăciune pentru creștinii din Manipur, India

Violența etnico-religioasă din statul Manipur, India, a cauzat moartea a cel puțin 60 de creștini și distrugerea a peste 200 de clădiri de biserici și alte organizații creștine. Peste 15,000 de oameni, inclusiv mulți creștini de diverse etnii, au fost nevoiți să fugă și să caute adăpost în tabere de refugiați.

Totul a început pe data de 3 mai, în urma unui protest pașnic organizat de grupurile etnice majoritar creștine din zonă. Vishnu*, un credincios din zonă, istorisește ce s-a întâmplat: „Motivul principal pentru care a izbucnit violența este faptul că localnicii tribali sunt evacuați de guvernul local din zonele împădurite unde au trăit timp de sute de ani.” De asemenea, există semne că guvernul urmează să acorde celor din grupul etnic Meitei, care este grupul hindus majoritar în zonă, un statut special pe care îl au momentan triburile mai mici, statut care le permite să facă față dezechilibrului de putere format între Meitei și celelalte triburi. Dacă și cei din grupul etnic Meitei ar primi acest statut, comunitățile creștine minoritare ar avea mari dificultăți în a obține locuri de muncă bune și alte beneficii sociale.

“Timp de două-trei zile a fost anarhie, și atacurile au vizat în special creștinii. Aproape toate bisericile au fost arse complet”, povestește Vishnu.

De când au început violențele și până acum, creștinii din grupurile etnice Meitei și Kuki au fost supuși unor presiuni mari să renunțe la credința lor și să se întoarcă la hinduism. După ce au ars bisericile, extremiștii din gruparea Arambai Tenggol au început să caute liderii și pastorii creștini, pe care vor să îi omoare.

“Este foarte greu să descriu situația din zona noastră”, spune Kuber*, un credincios din grupul Kuki, „dar cred că Dumnezeu ne va proteja. Cei mai mulți credincioși sunt traumatizați, și avem nevoie de rugăciunile bisericilor și ale fraților noștri. Rugați-vă pentru noi, pentru situația de aici!”

*Nume schimbate din motive de siguranță

Sursa: https://www.opendoorsuk.org/news/latest-news/manipur-violence/