Inundații Niger – 8 octombrie 2020

Fluviul Niger a ieșit din matcă în luna august inundând peste 300.000 de locuințe, punând pe drumuri mii de oameni, toate acestea pe fondul situației deja dificile datorită pandemiei de coronavirus.

Apele au acoperit toate construcțiile mai bine de 1 lună, de aceea este greu să estimăm un cost total al pagubelor produse. Pe lângă inundațiile produse de fluviu, în septembrie a plouat o bună bucată de timp, motiv pentru care apele s-au retras destul de târziu. În 24 septembrie, la o lună de la revărsarea Nigerului, apele scăzuseră cu aproximativ 40 cm, adică nesemnificativ. 

Unul dintre obiectivele distruse de ape a fost baza de misiune SIM Niger, organizația internațională cu care lucrează Betu și Bianca. Această bază cuprindea două campusuri școlare, locuințe pentru 15 familii de misionari, o bibliotecă cu peste 6000 de volume, biserică, centru de misiune, funcționând, ca centru educațional, ca bază misionară și loc de întâlnire și părtășie pentru misionarii din Niger.

Pagubele produse sunt enorme, e greu să facem o estimare a costurilor de restaurare. Din multe clădiri au rămas doar zidurile, și acelea în unele locuri sunt crăpate sau surpate. 

Ne bucurăm că putem ajunge în baza de misiune pe jos, până nu de mult puteam ajunge doar cu barca. În video-ul de mai sus, Betu prezintă starea actuală a clădirii școlii din campusul SIM Niger.